Prezentare congres:

Contextul organizării Congresului National de Speologie la Moneasa

La sfârşitul fiecărui an, începând cu 1973 speologii din România se întâlneau în cadrul unui eveniment naţional, în care îşi prezentau rezultatele activităţii speologice şi care a primit mai târziu denumirea de Speosport.

Ca o încununare a activităţii speologice din Arad, aniversarea de 10 ani de la naşterea primei grupări arădene (C.S.A. Liliacul Arad) s-a sărbătorit în cadrul Speosportului din 1978 desfăşurat pentru prima dată în judeţul Arad la Moneasa. Acest lucru s-a repetat la aniversarea de 25 de ani a aceluiași club arădean tot la Moneasa, stațiune ce a găzduit și alte câteva evenimente naționale cu caracter speologic, dintre care amintim: Conferința Națională Salvaspeo (1985, 1987 și 1988), prima Şcoală de Carstologie din România (1991), Conferinţa Extraordinară Salvaspeo-Salvamont (1995) și altele.

Din anul 2000 evenimentul anual Speosport devine Concresul Național de Speologie în cadrul căruia, pe lângă Adunarea Generală a Federației Naționale de Speologie, se desfășoară și o serie de sesiuni de comunicări științifice, concursuri cu tematică speologică (realizări de hărți, de lucrări de artă etc.), expoziții de fotografie și prezentarea rezultatelor unor expediții, concursuri practice (exemplu: tehnici de explorare), proiecții de film și slideshow, vizite la obiective carstice și turistice.

În anul 2015 Congresul Național de Speologie a ajuns la a 43-a ediție, iar Județul Arad are onoarea, după mai bine de 20 de ani, să-l găzduiască în același areal complex al Stațiunii Moneasa.

De data aceasta este rândul Asociației Speologice Speowest Arad să se ocupe de organizarea acestuia, cu ocazia aniversării a 20 de ani de activitate.